måndag 17 mars 2008

Dag + 61

Tusen tack för alla era kommentarer. Ni är helt fantastiska med era underbara kommentarer, uppmuntran och stöd. Inte ska vi ge upp. Aldrig! Vi vet att vi har massor att leva för. Många äventyr som väntar. Det finns inte i vår världsbild att ge upp. Dock är det omöjligt att inte gräma sig när man får det beskedet vi fick i helgen. Inser den försämrade prognosen. Bakslaget har tagit hårt på oss. Och vi är hårt slitna som det är. Men vi reser oss. Det kommer vi alltid att göra. Hur många slag vi än tvingas ta emot. Var så säkra.

Arnold mår ganska bra idag. Han har fått en ny CVK inopererad. Cellgifterna startade imorse. Känns som ett enormt steg bakåt. Att få cellgifter igen. Det trodde vi aldrig. Vi försöker att tänka positivt och tycker att det är bra att de hittat orsaken till att allting blivit så långdraget. De kvarliggande leukemicellerna är förmodligen orsaken till att CRP aldrig ville sjunka. Orsaken till att Arnold aldrig blivit bra. Nu vet läkarna varför. De vet vad de ska slåss emot. Punktbehandling kan sättas in. Döda de jävlarna!

På något underligt sätt känns det som en lättnad. En lättnad att veta vad som felar. Att ha en plan. En viss tidsram. I flera veckor har vi levt i ovisshet. Bara väntat. Nu vet vi ungefär hur de kommande fyra veckorna ser ut. Det känns tryggt. Mitt i allt elände känns det bra att veta.

Cellgifterna är inte vad som i första hand ska bota Arnold. Det ska donatormärgen. De tar bort allt immunhämmande nu och släpper den nya märgen fri. Det innebär enorma risker. GVH-effekten kommer att komma som ett brev på posten. Då gäller att att nå en balans. Få nog med GVH (eller GVL, Graft versus leukemia som det kallas då) utan att märgen stöter bort organ. En mycket komplicerad balansgång. På liv och död.

Värdena kommer att åka i backen precis som vid alla föregående behandlingar. Denna gång kommer dock hans nolla i immunförsvar att vara än mer kritisk. Hans kropp är så svag och härjad att en infektion verkligen kan innebära livsfara. Jag vet själv inte om jag vill/vågar vara här då han är som lägst. En ynka bakterie kan vara livsavgörande. Vi får se hur han mår och hur det känns.

I helgen ska vi hem. Allt pekar åt det hållet. Alla på avdelningen vill att vi ska få komma hem. De jobbar aktivt för att det ska bli så. Det känns skönt. Vi tar dock inte ut något i förskott. Allting kan hända. Från en dag till en annan. Det har vi lärt oss vid det här laget.

Vi har precis kommit in efter en skön kvällspromenad där vi gått och pratat och skrattat åt gamla minnen. Arnold orkade faktiskt gå en ganska rejäl sväng och nu ligger han på sängen rosig om kinderna och kliar sig på sin fjortis-moppe-mustasch... :)

10 kommentarer:

Anonym sa...

Godkväll kära vänner (så känns det nu :-) )

Ikväll vill jag kommentera tre saker i er text;
- DÖDA DOM JÄVLARNA (ytterligare kommentarer onödiga)
- hemresa i helgen (jag har redan börjat hålla tummarna)
- fjortismoppemustasch (helt ärligt låter det enbart
halvsnyggt :-) )

KRAM på er och underbart att läsa ett, trots allt, inlägg som andas positivism! Ni är bäst!
/Malena

Anonym sa...

Har kollat bloggen tusen ggr i eftermiddag. Väntat på ett nytt inlägg. Nu fanns det äntligen där. Skön läsning, måste jag säga. Förstår att det kommer att bli en riktigt tuff tid framöver, men jag är fortfarande övertygad om att ni kirrar det. Tillsammans.
Ni är helt, helt otroliga!
Låter väldigt härligt med en skön promenad, prat och skratt och rosiga kinder :-) Är nog många gånger lika bra som medicin!
KRAM på er!
/Anna E

Kajsa sa...

Hoppas verkligen att ni får åka hem till helgen! Bättre medecin får man nog leta efter./Varm kram alltid!!!

Anonym sa...

Oj, vad tråkig läsning man möts av här. Men som du skriver Nina i senaste inlägget så är det konstigt att det (nästan) är värre med ovissheten. Kämpa på Arnold! & hoppas du inte blivit alltför blå baki ändan med låga trombocyter & en Nina som sparkar dig där då & då.. :)

Anonym sa...

hej

Jag håller tummarna för en eventuell hem resa. Det måste vara en bra medicin för att fortsätta kämpa. Här kommer lite kämpar kramar Eva

Anonym sa...

Heja heja, kämpa nu (Gundes röst tjuter i mitt huvud igen).
Raka bort muschen FORT - urk.
Rosiga kinder och framtidstro är bra - riktigt bra.
Håller med Malena. Ni är BÄST. Jag slutar aldrig att imponeras.

Kram Cissi m. fam

Anonym sa...

Håller tummar och tår för att ni ska få åka hem! Kram Maria

Anonym sa...

Vilket härligt inlägg, jag blev varm i hela magen när jag läste det.

Ni jäklar skickar ni cancerhel*etet dit pepparn växer! Heja Heja!!! (Tänker också på Gunde ;-) )

Jag önskar av hela mitt hjärta att ni får komma hem i helgen!

Stora Stora Kramar!

Anonym sa...

Hej på er!

Lite skojjigt är det ju att Arnold skaffat sig Fjortismustach. Ser nog ut som en riktig GRINGO. Jag beundrar er för eran styrka.Hur mycket skit skall ni behöva stå ut med?
Hoppas att ni får komma hem till påsk. Tror det skulle göra er båda så enormt mycket. Ha det bäst (NI ÄR BÄST) kom ihåg det. DÖDA DOM JÄVLARNA NU. KÄMPA PÅ.

Kram på er!
// Rillo

Anonym sa...

Har inte varit pa natet nu pa nagra dagar och sa far man se detta. Usch vad trakigt, vi lider med er.
Vi haller tummarna for er och hoppas ocksa att ni far aka hem till helgen. Det har ni gjort er fortjanta av ca 1000 ggr om nu.

Ma val! /Johan och Maria