söndag 6 januari 2008

Dag -10 (minus tio)

Det här är Nina live från Umeå. Live från verkligheten.

Tiiidigt idag ringde klockan därhemma. Konstigt och känslosamt för Arnold att lämna huset, gården och hundarna utan att veta när han får se dem nästa gång. Dessutom kan tanken om att svaret på den frågan kan vara "aldrig" smyga sig på ibland om man inte håller de positiva tankarna på plats. Nåja, positiva tankar är vi bra på så det är ingen fara.

Klockan 12 idag blev vi inlagda och fick vårt rum här i Umeå. Vi blev väldigt välmottagna och överöstes med information om vad som komma skall. Det är väldigt mycket information så vi kommer att förmedla det som händer och sker lite allteftersom i bloggen. Rummet vi har är helt ok, trist utsikt jämfört med Luleås fina sjukhuspark med en konstgjord liten sjö, men betongväggar går väl också an. Tv-utbudet på rummet visade sig vara väldigt sparsamt så vi får verkligen än en gång tacka Tina och Mattias för deras egengjorda dvd-case med 34 kanonfilmer, ni räddade oss! :)

Idag har det bara tagits prover på Arnold strax efter att vi kom, efter det var vi fria och lediga resten av dagen. Vi åkte ut och fikade och åkte runt lite innan vi återvände till sjukan. Väl här var det dags att sätta lite egen prägel på rummet, vi tejpade upp en del foton och packade upp spel, filmer och böcker som vi har med oss. Ikväll ska vi se Shrek 3! :)

Både sköterskan och läkaren som vi pratat med idag har verkligen understrukit att det är en T-U-F-F behandling som väntar. Mycket och starka cellgifter och ett dåligt allmäntillstånd är betydligt mer regel än undantag. Arnold var nervös innan vi kom fram till sjukan idag. Han jämförde pirret i magen med pirret man kan känna innan en större prestation man ska utföra, och det är ju precis det han ska göra här också. Sin största och viktigaste prestation någonsin. Arnold (och jag) känner att det är skönt att denna sista etapp av vår mardrömsresa är påbörjad. Målrakan i sikte.

Jag måste dock påpeka att själva transplantationsdagen i sig är väldigt odramatisk och inte avgörande där och då. Transplantationen utförs som en vanlig blodtransfusion och är alltså inte märkvärdig i sig. Dock är ju dess betydelse enormt märkvärdig och avgörande. Dock först efter att de nya cellerna som Arnold får börjar fungera i hans kropp. Det är då det kan bli allvar...

Transplantationsdagen räknas och benämns som dag 0. Från och med nu kommer både vi och läkarna att referera till de kommande dagarna som -10, -9, -8 osv. Tills vi når dag 0 och transplantationen, efter det börjar vi räkna uppåt med plusdagar.

Dagens värden; HB - 100, LPK - 2,4, TPK - 187, CRP - 8.
(vi är lite fundersamma över LPK, dvs. de vita blodkropparna som sjunkit sedan i onsdags då senaste proven togs, får höra med läkaren imorgon om det är något vi bör oroa oss för...)

Dagens må-bra-barometer för Arnold visar: 9
(dras ner lite av nervositet)
Dagens må-bra-barometer för Nina visar; 8
(liiiite känningar i halsen och oro kring jobbet drar ner poängen)

Tack för idag.
/ Nina & Arnold med grus i ögonen men glada i hågen.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hej !!

Jag hade samma känsla....något stort väntar och man måste gå in med full kraft. Lite nervöst och osäkert eftersom det är något annat än det ni gjort hitills. En dag i taget och ni grejar detta båda två !

Stefan

Anonym sa...

Jag följer vad ni skriver med spänning!Puss,kram och nyp i stjärten!

Cissi

Anonym sa...

Godkväll,
Vad skönt att ni är på plats och installerade. Och härligt att få läsa era ord sådär direkt från verkligheten. Lite som Kurt Olsson förr i tiden :-)

Många kramar till er båda!
/Malena som kan tipsa om filmer om det behövs

Anonym sa...

många kramar till er !!!
från malin

Anonym sa...

Håller tummar & tår för att er tid i Umeå kommer gå vägen, är skönt att följa er här på bloggen och se att erat humör trots allt är på topp!!! En massa lyckosparkar, ni finns i mina tankar:)

Kram Anneli, Hissjö

Anonym sa...

Hej!

Ta en dag i taget, det blir jobbigt & tufft. Men innan ni vet ordet av, är ni tillbaks på er gård.

Mvh Claes "transplanterad" Brandt

Anonym sa...

Hej!
Ville bara säga att ni har mig här, ivrigt påhejandes längs målrakan!!

Och Nina - framöver vill jag inte se några minuspoäng på "måbra-barometern" pga jobbet! Det du inte hinner/orkar/kan det fixar vi.

Stor kram till er båda!
//Nina E

Anonym sa...

Hej Nina och Arnold! Välkommen till Umeå. Har läst er blogg i tystnad ett tag nu. Ska hålla alla tummar o tår för er. Finns det något vi kan hjälpa till med medans ni är i stan så hör gärna av er. Kram Kram från Jennys syster Milla, och Juha.

Anonym sa...

LYCKA TILL!!

Jag (och många med mig) kommer andlöst att följa detta..

(varma, varma, varma kramar till er båda)